ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ

 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 2014

  Λόγω της επανεμφάνισης κρουσμάτων λύσσας θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολίων των κόκκινων αλεπούδων

  Οι ρίψεις θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου για 7 περίπου ημέρες (10-16 Νοεμβρίου) απότο αεροδρόμιο του Πολυκάστρου Κιλκίς. Τα αεροπλάνα θα επιχειρήσουν αρχικά στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κλπ). Την ίδια περίοδο για δύο ημέρες θα γίνουν ταυτόχρονα και πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν επίσης οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου και δυτικά του Κιλκίς (Πέλλα, Ημαθία κλπ).
   Στις 17 έως 21 περίπου Νοεμβρίου ( 5 ημέρες περίπου) τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις από το αεροδρόμιο της Έδεσσας, όπου θα εμβολιαστούν οι ορεινές περιοχές ανατολικά της Πίνδου(ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς , Φλώρινας, Γρεβενών, κ.λπ).
    Στις 22 έως 28 Νοεμβρίου (7 ημέρες) θα επιχειρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρισας για τις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πιερίας, Μαγνησίας κλπ. Επίσης από το ίδιο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθούν ρίψεις στις περιοχές Φθιώτιδας και Ευρυτανίας
    Τελευταίες θα εμβολιαστούν οι περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Πίνδου (οι ΠΕ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας κλπ) Οι εμβολιασμοί αυτοί
θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου για 5 περίπουημέρες από το αεροδρόμιο του Αγρινίου.
    Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν κάποιες αλλαγές.
    Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 8.00 το πρωί) και θα διαρκούν μέχρι τη δύση (γύρω στις 6.00 το απόγευμα). Αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μία περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστρέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει.
    Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες
καιρικές συνθήκες.  

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου.
Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δαγκώματος του λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.
Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ? όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

   Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί σαράντα πέντε (45) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Λάρισας. Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.

  Το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης οργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες σε 20 Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας με θέμα «Λύσσα ? Μέτρα πρόληψης».

   Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τόσο την ομάδα των εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας, όσο και τους μαθητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

   Το υλικό που παρατίθεται αφορά την ενημέρωση για τη λύσσα, κάποια προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι και φυσικά ένα παιχνίδι γνώσεων για παιδιά προκειμένου να ελέγξουμε την κατάκτηση των παραπάνω γνώσεων, οι οποίες θα αποβούν σωτήριες σε περίπτωση ανάγκης.

   Οι γονείς μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν τον κοινωνικό τους περίγυρο, ώστε να μη υπάρξει άγνοια αναφορικά με τη λύσσα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία!

 

 

Weather by Freemeteo.com



ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2024
Δε Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Login Form